Boya Nedir? Nasıl Üretilir?

color

Boya Nedir? Nasıl Üretilir?

Herhangi bir yüzeyin üzerinde fiziksel değişikliğe neden olan, kişinin tercihine göre tasarım veya yüzey koruma gibi alanlarda kullanılmak üzere üretilmiş kimyasal maddelerdir. Esasen sentetik boyalar haricinde 2 boya türü daha vardır. Bunlardan ilki doğal boyalardır. Bu boyalar ilkel yaşamın hakim olduğu topluluklarda insanların bitki ve hayvanlardan elde ederek kullandıkları boya türüdür. Bir diğer tür ise madeni boyalardır. Bu boyalar ise renk veren çinko, krom gibi çeşitli madenlerin dövülmesi ve sıvılaştırılması ile elde edilen boyalardır.

Gelelim sentetik boyalara… Kendi içinde toz ve sıvı olmak üzere ikiye ayrılan boya, içerisinde 4 temel unsuru barındırır. Bağlayıcılar, pigmentler, çözücüler ve diğer katkı maddeleri… Bu 4 maddenin her biri boya üretiminde, boyaya farklı açılardan katkı sağlamaktadır. Başlıca katkıları;

 

Bağlayıcılar: Boyaya sertlik, parlaklık, renk dayanıklılığı, yüzeye yapışma gibi birçok katkı sağlar.

Pigmentler: Boyaya rengine veren pigmentler dayanıklılık, mor ötesi ışınları yansıtma, korozyonu önler.

Çözücüler: Boyanın kimyasalını değiştirmeden boyayı inceltmeye yarayan maddedir.

Katkı Maddeleri: Boyada aranılan matlık, dolgu, boyayı iyileştirme gibi birçok farklı durum için kullanılan maddelerdir.

Bu 4 kavraharicinde boya üretiminde karşımıza extenders, kimyasal ajanlar, solventler ve incelticiler gibi boyanın özelliğini değiştiren kavramlarla karşılaşmaktayız.

Boyalarda aranılan özellikler; Hava koşullarına dayanıklılık, kimyasal ve fiziksel etkilere dayanıklılık, kapatıcılık, kolay uygulanabilirlik, doygunluk, parlaklık ve yüzeylere etkili yayılma.

Özelliklerine Göre Boyalar; İnşaat boyaları, gıda boyaları, zemin boyaları, uçak boyaları, ahşap boyaları, otomotiv boyaları, gemi boyaları, sanat boyaları.